Femilog

Manu Sareen: ”Jeg er i overgangsalderen”

Han fylder snart 54 år. Manu Sareen er blevet mere bevidst omkring de forandringer, som følger med, når livet går ind i en ny fase. Selv om han ved, at overgangsalderen generelt er et tabu blandt kvinder og mænd, er han ikke bleg for at sige:

”Ja, jeg er i overgangsalderen. Eller i hvert fald i en overgang i mit liv.”

Han kan mærke, at de aldersrelaterede forandringer er begyndt at fylde mere og mere som samtaleemne blandt venner og veninder.

For vennernes vedkommende falder snakken på, at strålen er blevet slappere eller potensen er dalende. Veninderne beretter om, at manden derhjemme er ”skidesur”. Mere om det senere.

Selv er han begyndt at kunne mærke forandringer i knæ og ryg.

Knibeøvelser for mænd

Han indrømmer gerne, at han ikke anede noget som helst om overgangsalderen. Dels fordi det er et tabu og dels fordi, han mener, at der er sparsomt med litteratur på området. I sit arbejde som coach møder han mænd, der lige som ham selv, bliver overraskede over, de forandringer som overgangsalderen fører med sig.

”Vi ved så lidt om det her. Hvad betyder det for os, at testosteron niveauet daler. Mange mænd aner heller ikke, at de rent faktisk kan gøre noget ved det. Der er aldrig nogen, der har fortalt mænd, at det at lave knibeøvelser er godt for potensen. Prøv sig til en mand, at han skal lave knibeøvelser, så kan jeg love dig for, at al trafik stopper, fordi det er sådan noget kvinder gør i vores univers,” siger Manu Sareen, som er ved at uddanne sig til sexolog.

Mand, kend din kvinde

Samtidig synes han, at det er ”underligt”, at mænd heller ikke aner noget som helst om, hvad deres kvinder, som er i overgangsalderen, går igennem. Han peger på hormonelle forandringer, nedsat sexlyst og vaginal tørhed og alt andet, som en del kvinder døjer med både mentalt og fysisk.

”Det er jo ret vildt, hvor meget det fylder for nogle kvinder. Og det er sådan noget man som mand burde vide, at ens kvinde går igennem, så man får en bedre forståelse. For hvis man nu tror, at alt er som det plejer, og kvinden måske ikke har lyst og så videre, så er det jo pludselig et problem. Alting har en forklaring, og jeg har da i hvert fald lært i mit liv, at jo mere man taler om det, jo nemmere bliver det også at håndtere.”

Svært at vænne sig til

I det hele mener, Manu Sareen, at mænds overgangsalder i højere grad er psykisk betonet selv om, der også sker fysiske forandringer. Det kan være hele tanken om at skulle vænne sig til at træde ind i livets sidste fase på godt og ondt, der kan være en udfordring. Især fordi han mener, at mænd i forvejen har en tendens til at gå med deres problemer for sig selv.

”Mænd går med potensproblemer og fysiske skavanker uden at gøre noget ved det. Vi har mere styr på, hvad der er under motorhjelmen på vores bil end vi har på vores egen krop. En mand kan fortælle dig helt præcist, hvor mange cylinder hans bil har. Men han kan ikke fortælle dig om, hvad der sker i hans egen krop. Det er helt sikkert. Og så tror jeg, at det er en mental udfordring at hele tiden at holde sig opdateret på, hvad der sker i ens krop. Vi undgår emnet, fordi det rent psykologisk ikke er så rart at dyrke,” reflekterer han.

Sure mænd

Han fortæller, at hormonel ubalance kan påvirke hjernen. Og at mænd måske ikke selv lægger mærke til, at de er gået hen og blevet knotne. Men der er ingen tvivl om, at kvinderne lægger mærke til det. For Manu Sareen hører flere kvinder berette om, at manden bliver i væsentligt dårligere humør, når han er omkring de 50 år.

”Jeg tror, at det kan skyldes, at mænd bliver bevidst om deres egen død. De bliver opmærksomme på, at de ikke har realiseret sig selv. Overgangsalderen bliver re-framet til noget negativt, til en panikalder, og det ved jeg irriterer mange mænd. De føler behov for en livsforandring, De er nået til et tidspunkt i deres liv, hvor de har en mulighed eller lyst til at gøre noget andet,” forklarer han.

Manu Sareen håber, at flere mænd og kvinder vil tale åbent om de forandringer, der sker i takt med overgangsalderen og bare det at blive ældre. Han mener, at der er håb forude:

”Der var jo heller ikke særlig meget fokus på fødselsdepressioner og mænd for 10-15 år siden. Hvis du sagde, at du havde en fødselsdepression som mand, så ville folk jo gøre grin med dig, fordi det er sådan noget kvinder havde. Men der sker en forandring.”

FORSIDE

Om Manu Sareen

  • Uddannet socialpædagog, konfliktmægler og coach.
  • Tidligere gruppeformand for Radikale Venstre.
  • Tidligere minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold.
  • Opstiller for Socialdemokratiet til kommunalvalget.
  • Laver YouTube-programmet Sex med Manu og Joan Ørting.
  • Aktuel i DR-programmet Den store premiere.

Ja, mænd kommer også i overgangsalderen

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top