Femilog

Overgangsalderen kan ændre hjernen

Kvinders hjerner ældes anderledes end mænds. Hjerneforsker peger på, at hormonelle forandringer under overgangsalder er årsagen.

Af redaktion / Foto: Davis Matos

Videnskaben har slået fast, at der som sådan ikke er forskel på en kvindehjerne versus en mandehjerne. Hjerneforsker, Lisa Moscon, der har en PhD i Neuroscience og Nuclear Medicine, mener dog, at kvinders hjerner på nogle områder adskiller sig fra mænds hjerner.

En kvindehjerne ældes på en anden måde sammenlignet med en mandehjerne. Og det har konsekvenser. Omtrent dobbelt så mange kvinder som mænd lider af Alzheimers sygdom. Samtidig bliver kvinder oftere ramt af angst, depression, hovedpine og migræne i forhold til mænd.

Hjernen og æggestokkene kommunikerer

Forandringen i hjernen begynder for kvinders vedkommende at ske, når de rammer overgangsalderen. Typisk oplever kvinder et fald i niveauet af østrogen midt i livet. For mænds vedkommende daler niveauet af testosteron senere i livet, og overgangen er mere symptomfri sammenlignet med kvinder.

Kvinder er mere eller mindre generede af symptomer som hedeture, nattesved, søvnløshed, hukommelsestab, depression, angst og humørsvingninger. Ifølge Lisa Mosconi er der tale om neurologiske symptomer.

Hun fortæller, at en kvindes hjerne og æggestokke er en del af det neuroendokrine system, hvor flere systemer kommunikerer med hinanden.

Hjernen sender signaler til æggestokkene, som sender signaler tilbage til hjernen. Hormonet østrogen påvirker ikke kun reproduktionen, men også hjernefunktionen. Er niveauet af østrogen højt vil niveauet af energi i hjernen også være højt. Falder niveauet af østrogen går det ud over neuronerne, som aftager og ældes hurtigere.

Hedeture og østrogen

Når østrogen ikke aktiverer hypothalamus som det skal, kan hjernen ikke regulere kropstemperaturen korrekt. Kvinden oplever resultatet i form af hedeture.

På samme måde er hjernestammen ansvarlig for søvn. Når østrogen ikke aktiverer hjernestammen korrekt, er der søvnløse nætter på vej.

Hjerneforskeren påpeger, at der er brug for mere forskning på området, men mener at kunne antage, at kvinders hjerner i midten af livet er mere følsomme over for hormonel aldring end overfor kronologisk aldring.

Lisa Mosconi understreger, at det er en vigtig viden, da mange kvinder mærker forandringerne på deres krop. Hun beskriver det som en angst for at gå fra forstanden. Men sandheden er snarere, at deres hjerne muligvis gennemgår en forandring og har brug for tid og støtte for at kunne tilpasse sig.

 

Scroll to Top