Femilog

Dorthe blev selvstændig under overgangsalderen

Journalist og foredragsholder Dorthe Oxgren kan ikke varetage et almindeligt arbejdsliv, fordi hendes overgangsalder er en gigantisk rutsjetur. Hun bliver nødt til at finde andre udveje for at klare sig økonomisk.

Hun har altid været en arbejdshest. Men da de første tegn på overgangsalderen begynder at melde sig, kan hun knap kende sig selv.

Journalist Dorthe Oxgren ryger nærmest fra den ene dag til den anden ud i en karrusel af symptomer, som sitren i kroppen, kvalme, svimmelhed, angst og søvnløshed.

Hun har lige fået job i et mediehus. Et sted, som hun kender fra tidligere, og er enormt glad for at vende tilbage til. Men blot 14 dage efter må hun sige farvel til sine kollegaer, for aldrig at vende tilbage igen.

”Jeg tog hjem fra arbejde om fredagen, for jeg var udmattet og influenza-agtig. Om søndagen bliver det hele værre. Jeg bliver pludselig overmandet af monsterangst. Det hele udvikler sig i løbet af nogle timer. Alt går mig på nervespidserne. Det er som om, at nervesystemet er flået ud af kroppen og lagt ud på tøjet. Det bliver bare værre og værre. Jeg tør ikke at være alene med mig selv, og kan mærke, at det er en helt ny følelse, som jeg ikke kan genkende. Jeg bliver bange, og ligger i fosterstilling og ryster,” fortæller hun. 

Kontakter naturopath

Dorthe har tidligere været sygemeldt med stress i to måneder fra et andet arbejde, fordi hun har ondt i sin kæbe. Lægen vurderer, at kæbesmerterne har relation til stress. Men denne gang vælger lægen at henvise Dorthe til psykiatrisk skadestue. De mener, at hun har et belastningssyndrom, som er psykiatriens måde at beskrive stress på. Hun får stærk nervemedicin og bliver sendt hjem.

Men ingenting hjælper, og Dorthe har det stadig skidt. Hun ryger tilbage i psykiatrien i et syv uger langt ambulant forløb bestående af samtaleterapi og en kort overgang med antidepressiv medicin.

Under forløbet når hun at kontakte en naturopath, som spørger ind til om det kunne tænkes at være begyndende overgangsalder. Men det afviser Dorthe, som forbinder overgangsalder med ophør af menstruation og hedeture. Især fordi hun stadig menstruerer.

Efter syv uger i det psykiatriske system bliver Dorthe sendt hjem selv om hun efter eget udsagn ikke føler sig rask. Hun vælger derfor at kontakte naturopathen igen, som anbefaler en række vitaminer og ændring i kostvaner. Naturopathen anslår, at det vil tage to måneder før Dorthe vil begynde at se tegn på bedring. Efter tre uger kan Dorthe sætte sig bag en computerskærm, hvor hun før hverken har kunnet læse eller skrive.

Bliver fyret

Undervejs i forløbet får Dorthe en fyreseddel fra mediehuset efter tre måneders sygdomsforløb. Noget som hun har fuld forståelse for. 

”Jeg bliver rullet ind i jobcentermøllen, og er egentligt positiv omkring det, for jeg vil gerne arbejde. Idéen om at skrive en bog har presset sig på et stykke tid. Heldigvis får jeg en god jobkonsulent, som er med på idéen. Jeg skaffer et kontor, hvor jeg til at starte med kun kan være i en time. Men langsomt bliver det bedre. Jeg træner mig op til at gå på arbejde igen. Jeg havde på ingen måde kunnet gå ud og tage et deltids- eller fuldtidsjob på daværende tidspunkt. Det er fuldstændig som at lære at gå igen,” siger hun.

Under sin research til bogen får Dorthe en del aha-oplevelser. Hun finder ud af, at hendes hormoner har været på spil i perimenopausen, som er optakten til overgangsalderen. 

”Nogle kvinder lister sig igennem overgangsalderen, hvor de bare holder op med at menstruere, mens andre får den helt store tur. Sådan en som mig tog hele turen med næsen i asfalten. Og så er der en stor mellemgruppe som har moderate symptomer. Der er meget stor forskel på, hvordan vi reagerer på hormonelle forandringer”.

Et hvil på sofaen

I dag holder Dorthe foredrag om overgangsalderen. Hun møder kvinder, som er blevet ”presset ud af arbejdsmarkedet”, fordi de ikke har kunnet håndteret at være på job i de år overgangsalderen har stået på, og må lade sig forsørge af deres partner.

”Jeg tvivler på, at man på alle arbejdspladser kan gå til sin arbejdsgiver, og sige at man er i overgangsalderen og møde forståelse for det. Kvinder i vores alder er dygtige og erfarne og har masser at byde ind med på arbejdsmarkedet. Men vi har brug for at kunne fordybe os i arbejdsopgaver og arbejde uforstyrret i nogle livsfaser. Vi burde kunne gå ind til vores arbejdsgiver og sige, at jeg har brug for at lægge mig midt på dagen, hvor kan jeg gøre det henne? Jeg har nogle af de her dage, giv mig nogle rugbrødsopgaver, hvor jeg ikke skal tænke de store tanker. Nervesystemet bliver meget hurtigt aktivt, når man er i overgangsalderen. Forestil dig al den bimlen og bamlen omkring dig, og folk der taler i telefon i et storrumskontor”.

Dræner arbejds- og familielivet

Men det kræver, at kvinderne ved, hvad der foregår i deres kroppe. Dorthe har erfaret, at mange kvinder ikke er klar over, hvad det indebærer at være i overgangsalderen. Hun opfordrer derfor kvinder til at sætte sig ind i det for at kunne ruste sig bedre til arbejds- og familielivet. Og stille krav, der kan lette hverdagen.

”Søg viden, viden og viden. Tal om det. Start med at tale med hinanden. Ironisk nok er de mænd, jeg har talt med mere rummelige over for det end kvinderne er. Mange er jo gift med kvinder, og står og kigger på denne kvinde, der har det skidt. Hun forstår ikke, hvad der foregår, så han forstår da slet ikke, hvad der foregår. Det er ulykkeligt for den mand, der kigger på sin kvinde, og ikke ved, hvad han skal gøre. Mænd bliver ramt af det, dit arbejdsliv og en hel familie. Hvis man ved, hvad det handler om, og at man kan have dårlige og gode dage, så kan man bedre navigere i det.”

I dag har Dorthe fået meget mere ro og er efter eget udsagn blevet mere modig.

”Det er ligesom om, at det er nu man skal springe ud og gøre de ting man ikke har turdet gøre før. Mange kvinder oplever at få en opblomstring, når de er ude over de hormonelle svingninger, så overgangsalderen behøver bestemt ikke at være afslutningen. Livet får mere dybde og flere dimensioner. Livet åbner sig for en på en ny og spændende måde,” lyder det opmuntrende fra Dorthe, der er 54 år i dag.

Dorthe har skrevet boget ”Da Super Carla blev hormonforstyrret”.

Af redaktion

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top