Femilog

Symptomer på overgangsalder

Mange kvinder oplever symptomer på begyndende overgangsalder, som de fejlagtigt forbinder med alt andet end selve overgangsalderen.

Er du også i tvivl om, hvornår overgangsalderen starter? Så er du ikke alene.

Ved at være en smule opmærksom, kan du fange nogle af signalerne, som din krop forsøger at sende.

Typisk vil du i 40’erne være i fasen, der hedder perimenopausen.

Perimenopausen er årene frem til din sidste menstruation.

Pletblødning under overgangsalderen

Under perimenopausen oplever de fleste kvinder, at menstruationen begynder at blive uregelmæssig. Du kan også opleve pletblødning i ny og næ. Nogle kvinder bemærker, at menstruationen bliver kraftigere i intensitet, mens andre lægger mærke til, at den er blevet svagere. Også dagene, hvor menstruationen strækker sig over, kan variere i længde. Fra en kort til en lang periode.

Symptomer på begyndende overgangsalderen starter altså allerede 5-10 år før den sidste menstruation.

Det er svært at sige noget helt præcist om, hvordan du som kvinde vil opleve optakten til overgangsalderen. Det er nemlig utrolig komplekst, og varierer fra kvinde til kvinde. En tredjedel af kvinder oplever slet ingen symptomer på overgangsalderen, og menstruationen kan ophøre brat fra den ene dag til den anden. Cirka en  tredjedel oplever en del gener, som er til at leve med. Og en tredjedel har så svære symptomer, at det går ud over livskvaliteten.

Dit hormon-niveau falder drastisk

Du træder officielt ind i overgangsalderen, når du ikke har haft menstruation i et helt år.

De fleste kvinder er født med et antal æg i æggestokkene. Langsomt begynder æggene at slippe op i takt med, at vi bliver ældre. Når der ikke er flere æg tilbage, mister kvinden sin fertilitet.

Samtidig sker der et drastisk fald i hormonet østrogen. Det andet hormon, som er progesteron, slipper helt op. Det hele resulterer i, at du kan opleve hedeture, humørsvingninger, nattetisseri, vaginal tørhed, stress og søvnproblemer. Dette er nogle af de gængse symptomer, du skal være opmærksom på

For tidlig overgangsalder

Du kan opleve at gå for tidligt i overgangsalderen, hvis dine æg i æggestokkene løber tør. Hvis du kommer i overgangsalderen før du fylder fyrre år, vil man betragte det som værende en for tidlig overgangsalder. Omkring to procent af danske oplever at komme for tidligt i overgangsalderen.

Der kan være forskellige årsager til, at en kvinde går for tidligt i overgangsalderen:

  • Det kan være genetisk bestemt.
  • Det kan skyldes strålebehandling i forbindelse med sygdom
  • Kemoterapi
  • Stofskiftesygdom
  • Kirurgiske indgreb i underlivet
  • Kromosomforandringer
  • Autoimmune sygdomme
  • Ukendte årsager

Hvis du ikke har haft menstruation i mere end cirka seks måneder, og du kan udelukke graviditet som årsag, bør du søge læge. Typisk kommer du til en speciallæge og vil blive undersøgt af en gynækolog. Uanset hvad, bør du være opmærksom og søge læge, når du føler trangen til det. Du kender bedst din krop.

Tørre øjne og hårtab

Nogle kvinder oplever også, at øjnene bliver tørre, hårpragten begynder at blive mindre, og at muskler og led begynder at gøre ondt.

Husk, at overgangsalderen er en helt naturlig del af det at være en kvinde. Det er en periode, hvor symptomerne for nogle kan strække sig over ti år, mens andre går ubesværet igennem denne livsfase.

Et tip til, hvornår du kan regne med at gå i overgangsalderen, er at spørge din mor. Hvis hun gik i overgangsalderen som 50-årig, så læg to år til. Du kan regne med at gå i overgangsalderen som 52-årig. Men det er kun et pejlemærke. Naturen har det med at gå sin egen gang.

Nogle kvinder kan også gå i overgangsalderen i 30’erne eller endnu tidligere. Symptomer på begyndende overgangsalder er de samme. Derfor er det en god ide at søge læge, hvis menstruationen bliver uregelmæssig eller stopper i mere end tre måneder, eller tidligere hvis der er andre symptomer.

Langt de fleste kvinder går i overgangsalderen mellem 45-55 år. I Danmark er gennemsnitsalderen 52 år.

Mænd kommer også i overgangsalderen

Modsat kvinder oplever mænd en mere snigende overgangsalder, som kan strække sig over flere årtier med symptomer som mindre sexlyst, udvikling af depression og andre fysiske og psykiske lidelser.

Læs her, hvilke symptomer mænd oplever i deres overgangsalder:

Ja, mænd kommer også i overgangsalderen

Af redaktion

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top